Jakt på en miljon Bitcoin leder till 100 miljoner dollar beslagtagna

För obegränsad åtkomst, prenumerera!

Du är på artikel 3 i dina 5 gratis artiklar, registrera dig eller logga in för att läsa mer

Den globala karaktären av bitcoin och pengar visas i dag fullt ut efter ett tillkännagivande från Nya Zeeland om att de har beslaglagt cirka 100 miljoner dollar som tillhörde Alexander Vinnik, en man som Mark Karpeles har kallat MT Gox-hacker.

„Nya Zeelands polis har arbetat nära med Förenta staternas interna inkomster för att hantera denna mycket allvarliga kränkning,“ säger polisekommissionär Andrew Coster (bild) och tillägger ytterligare:

„Dessa medel återspeglar sannolikt vinsten från offren för tusentals, om inte hundratusentals, människor över hela världen till följd av cyberbrott och organiserad brottslighet.“

Ett hack som ursprungligen troddes vara för 950 000 bitcoins drabbade 10 000 kreditgivare över hela världen, åtminstone fyra av dem mycket tragiskt.

Blockchain-analys ledde till upptäckten av 200 000 bitcoins tillbaka 2014, med de som fortfarande väntar på distribution sex år efter några fiatkonverteringar, vilket lämnade 135 000 bitcoins som innehas av MT Gox förvaltare.

Några av de övriga bitcoinerna kan nu ha gått, men till vem och till vilka dollar är en del av en global utredning som har haft sin första framgång i att någonsin ta tag i pengar från hackade bitcoins. En lokal tidning säger :

”Nya Zeelands polisärende kommer att förlita sig på de bevis som samlats in av USA, inklusive anklagelsen om att Vinnik fick medel från det beryktade hacket, eller datorintrång, av Mt Gox …

Mer än hälften av den stulna bitcoin skickades till tre separata, men länkade, BTC-e-konton, inklusive ett som påstås kontrolleras av Vinnik. ”

BTC-e var ett krypto-utbyte som utvecklade ett något viskat rykte för att vara så skumma, du kunde lita på dem att inte lämna svindel.

En annan typ av inte riktigt utgång eller en bedrägeri kom till utbytet efter att dess påstådda grundare, Vinnik, arresterades i Grekland med utbytesdomänen, men inte servrarna, greps.

Juridiska strider ledde till hans utlämning till Frankrike , förmodligen för att det är en något neutral jurisdiktion och också är födelseplatsen för Karpeles, den tidigare MT Gox-ägaren.

En läcka förra året föreslog 30 000 MT Gox-bitcoins är i händerna på den ryska regeringen, som tydligen också försökte få databaserna till BTC-e

Det fanns något ryskt advokatfirma som, läsning mellan raderna, förmodligen försökte i princip få dessa 30k på händerna på MT Gox-borgenärerna, men det runda sättet de gick på det ledde förmodligen den japanska förvaltaren att inte riktigt gå framåt.

Den ryska regeringen var emellertid tydligt av den uppfattningen att BTC-e hade mycket fler mynt än dessa 30 000, men eftersom dessa 100 miljoner dollar kan visa kanske har många av dessa mynt förvandlats till fiat för en tid sedan.

Det gör uppskattningar svåra när det gäller hur mycket MT Gox-borgenärer kan få tillbaka utöver 200 000 bitcoins.

Det beror på att det första hacket var så långt tillbaka som 2011, med Karpeles just den här månaden som avslöjade en något berömd 1-avgiftsadress innehar 80 000 bitcoins som hackades från MT Gox.

Det betyder då allmänt var alla dessa en miljon bitcoins plats är kända, med underrättelsetjänare som verkar samarbeta globalt i denna fråga oavsett vilka geopolitiska eller politiska skillnader det kan finnas mellan deras länder eftersom detta är en fråga som påverkar anständiga och ofta mycket smarta medborgare i Ryssland och Amerika, Kina och Europa och överallt.

Vilket gör allt detta till en häpnadsväckande historia eftersom de gox-användare kan komma tillbaka inte bara en hel del digitala guldmynt utan också en hel del fiat beroende på när haxorerna sålde.